Muir Woods och Santa Cruz

Imorse, efter att ha ätit frukost och packat ihop våra grejer, tog jag och Greta oss ner till Folsom Street och hämtade upp vår hyrbil som kommer vara vårt hem de närmaste två veckorna. Vi höll på att skratta ihjäl oss när vi körde upp och ner längs San Franciscos backar och mer eller mindre fick gissa ifall det kom bilar eller inte på de korsande gatorna då 90-gradersvinklarna gjorde det helt omöjligt att se någonting.

Som avslutning på San Francisco-dagarna körde vi norr och korsade Golden Gate-bron påväg mot Muir Woods som är ett nationalmonument med väldigt höga, väldigt gamla träd. Jag kan ju inte direkt påstå att jag är en naturmänniska men ganska häftigt måste jag erkänna att det var. Sen kringelikrokade vi oss tillbaka ner genom San Francisco och tog motorvägen mot Santa Cruz. Naturen här i Kalifornien är verkligen vacker! Hur mycket grön skog som helst och landskapet är väldigt kuperat vilket är något ovant för mig som är van vid Skånes strykjärns-behandlade ytor.

Vi hittade fram till Artems hus, killen vi bor hos inatt, och så fort han slutat jobbet tog han med oss på en rundtur genom Santa Cruz. Än så länge har vi bara sett allting i mörker men det verkar vara en riktigt fin strandstad med en livlig hamn, strand och strandpromenad samt ett utbrett universitetsområde. Imorgon ska vi utforska lite mer på förmiddagen innan det är dags att börja den ganska långa färden ner till Santa Barbara.


San Francisco, day 3

Vilken fantastisk dag vi har haft! Efter frukost tog vi oss ner till Fisherman's Wharf där vi hoppade på en båt för att ta oss ut till Alcatraz. Vi spenderade sen tre och en halv timme med att vandra runt, lyssna på audio tour och lära oss en hel massa om den lilla öns historia. För en liten historienörd som mig var det alldeles lovely! Galet nog träffade vi även helt random en annan au pair tjej från New Jersey som Greta känner - helt av en slump. Hur liten är världen? Hon har gjort en busstur runt California så kvällen spenderade vi sen med henne och två australiensiska killar (som dessutom visade sig bo på vårt hostel) hon lärt känna under sin resa samt au pair-kompisen hon nu besökte i San Francisco. Riktigt fin dag och kväll!

Imorgon är det dags för mig och Greta att hämta upp bilen och styra kosan mot Santa Cruz. Lite nervösa inför bilkörningen får vi nog erkänna att vi är... Men det ska nog gå bra! Efter tre dagar i San Francsisco blir nog min sammanfattning att även om jag gillade vissa delar av staden är det inte en stad för mig. Det är för smutsigt, för mycket konstigt och obehagligt folk och för mycket BACKAR. De delar jag tyckte om inser jag att jag mest tycker om för att de påminner mig om andra platser. Området kring Union Square hade kunnat vara Oxford Street i London eller Soho i New York, Haight-Ashbury känns som en mer oborstad version av Camden... Så även om dagarna här har varit himla fina känner jag inte direkt att det är ett ställe jag kommer vilja återvända till.


San Francisco, day 2

Just nu sitter jag och Greta utslagna i varsin fåtölj och gnäller över hur exakt varenda muskel i varenda del av kroppen värker. Efter två dagars kämpande upp och ner för San Franciscos backar är det svårt att inte erkänna sig besegrad...

Imorse efter en imponerande hostelfrukost (det är inte lite man får för 26 dollar/natten!) traskade vi bort till Alamo Park där husen från serien 'Fullt hus' ligger. Sen gick vi bort till, och igenom, området som heter Haight-Ashbury och som var ett känt hippie-tillhåll under 60-talet och än idag representerar en bohemisk och något kontroversiell livsstil. När fötter och energi började ge upp tog vi oss tillbaka mot Union Square där vi pustade ut med rejäl fika och en hel del övertrötta skrattanfall.

Imorgon står en tur till Alcatraz på schemat. Är jag den enda som är så Harry Potter-skadad att jag hela tiden måste tänka efter för att inte blanda ihop 'Alcatraz' och 'Azkaban'...?


San Francisco, day 1

Efter att ha kämpat med att ta adjö av Allison på flygplatsen satte jag mig tillslut på planet som skulle ta mig till Los Angeles där jag bytte till min connection flight till San Francisco. Jag hann inte mer än komma ner till rullbandet innan jag hörde ett högljutt 'MARIAA!' och jag fick äntligen se min fina, saknade Greta igen. Vi tog buss in till stan och kämpade oss fram med vår packning till vårt hostel. HERREGUD - backarna i denna staden är INTE att leka med!

Dagen har vi spenderat genom att strosa runt och kolla in krokiga Lombard Street och känna av stämningen vid turistiska Fisherman's Wharf. För mig verkar San Francisco vara en blandning av varenda stad jag varit i so far i USA. Me like! Vädret är perfekt för rundvandring och vi njuter varje sekund av vår välförtjänta semester. Så sjukt att veta att vi verkligen är på sluttampen av vårt år nu...


Goodbye NOLA

Och så är kvällen här. Sista arbetstimmen som au pair förbi, väskan är packad, alla adjö sagda och jag sitter klarvaken i min säng med världens största klump i magen. Jag kan knappt förstå att jag har längtat till den här dagen. Alla har gråtit runt omkring mig idag och jag önskar så att jag kunde göra detsamma för då skulle jag få ur mig allt jag känner, men som vanligt blir jag bara skakig och darrig men utan en enda tår. Jag kan inte ens beskriva känslan att säga hejdå till barnen, till Tom och Allison, till Lisa och Leni... Så mycket kärlek jag känner till de här människorna som har blivit hela min värld. Just nu vill jag inte alls härifrån. Det är så märkligt att helt plötsligt känna sån panik då jag varit så samlad hela tiden. Jag vet ju att jag vill hem, att jag är redo och färdig, men herregud vad ont det gör ikväll. Jag har oftast älskat mitt liv här och jag kommer sakna det något enormt. Den här galna, konstiga, högljudda, märkliga staden... Fina New Orleans, tack för allt du har gett mig.

goodbye red beans, goodbye rice
goodbye pralines and Zatarain's spice
goodbye cathedral, goodbye French Quarter
goodbye Café Du Monde, goodbye muddy water
goodbye po'boys and Hubig's pies
goodbye Lucky Dogs and Cooter's fries
goodbye to the Saints and the Dome filled with noise
goodbye to the fans cheering 'Bless you, boys!'
goodbye to the Hornets and the balls that they dunk
goodbye to the bands playing jazz, blues and funk
goodbye to the restaurants with their glitz and glam
goodbye to the cooks and the chefs who yell 'BAM!'
goodbye to the Aquarium and the Audubon Zoo,
goodbye to the fishies and animals too
goodbye to the Bunny and the bread that he bakes
goodbye to the Causeway that crosses the Lake
goodbye doubloons and Mardi Gras things
goodby e to Rex and to cakes made for Kings
goodbye to the streetcars and rides that are breezy
goodbye to the city they call The Big Easy

It's never quite simple, it's never that safe, it never seems perfect until it's too late,

Det är tisdag och jag har precis hämtat upp Willa från skolan för sista gången. Vi sitter nu och äter lite lunch ihop innan det är dags för mys i soffan framför Sesame Street. Om fyra dagar befinner jag mig i San Fransisco vid den här tiden. Innan dess ska det firas Thanksgiving och många saker ska sägas och göras för sista gången. Jag kan inte säga att det känns konstigt längre att ta farväl av New Orleans, för jag har hunnit vänja mig vid tanken. Jag kan inte säga att mitt hjärta brister, för jag är redo för något nytt. Men det finns en otroligt stark visshet om att detta är avslutet på ett väldigt speciellt kapitel i mitt liv som jag vet att jag kommer längta tillbaka till och sakna något kopiöst. Jag kan inte, som vissa au pairer, säga att barnen känns som mina egna, men det gör ont i mig att nästa gång jag ser dem kommer jag vara som en främling och jag kan inte kalla dessa människor för 'min andra familj' men jag tycker fruktansvärt mycket om dem och kommer vara dem evigt tacksam för allt de har gjort för mig. Även om allt positivt som ligger framför mig, och allt jag har att se fram emot, tar udden av sorgen att åka härifrån finns det ändå en panik i vetskapen om hur galet mycket jag en dag, om inte alltför många månader, kommer sakna mitt New Orleans.

Cause it's a bittersweet symphony

Igår var det sushimiddag, barhäng och midnight movie.
Idag har det varit jobb och nu blir det Bourbon Street med mina tjejer för sista gången.


and I will happily continue to lose hours of sleep just so I can talk to you <3

The time to take you away from me - only over my dead body


Hösten har så smått börjat ta sitt grepp över New Orleans. Vissa dagar vill man gärna ha en kofta på sig och det har varit några kvällar när man har frysigt ganska rejält på uteserveringarna trots både kavaj och halsduk. Dock kommer fortfarande dagar med den kvava värmen tillbaka då och då och solen fortsätter att skina utan stopp.

Jag spenderar tid med mina tjejer så fort jag får chansen och den senaste veckan har det varit lite fest, en del promenader och en hel del Starbuckshäng. Sluttampen med barnen känns faktiskt inte så vemodig som jag trodde att den skulle göra, känner mig ju som sagt väldigt färdig med detta jobbet. Självklart kommer det komma dagar när jag kommer längta ihjäl mig efter mina små monster men just nu känns det som att jag har mer att se fram emot och längta till än saker att sakna och sörja.

Den senaste veckan har jag sakta men säkert rensat ut mitt rum och badrum och ikväll tog jag fram resväskan och har börjat packa ner saker jag inte kommer använda den sista veckan här. Imorgon är det fredag och uppstarten på min sista helg i New Orleans. 354 dagar i USA nu.


A story

every story has an end, but in life every end is a new beginning.

Round my hometown memories are fresh, round my hometown the people that I've met are the wonders of my world

Världens lugnaste helg går mot sitt slut. Mindre än tre veckor kvar som au pair nu och förutom alla sista storslagna planer som görs och allt fix runt omkring (städa ur garderoben, slänga och sortera papper, inhandla nödvändigheter...) så är varje dag en nedräkning. Försöker njuta av varje slapp kväll i Lisas pyttelilla, nedsjunkna soffa, varje fika, alla timmeslånga samtal med Leni om livet och kärleken. Jag försöker bevara varje skämt och skratt, solen som fortfarande värmer, till och med de långa arbetsdagarna... Idag gick jag och Leni en jättepromenad runt hela Audubon Park och uptown och vi höll på och svettas ihjäl i jeans och skjortor. Satte oss sen på en uteservering och käkade pizza och drack cola i solskenet. Måste erkänna att det är lite svårt att sakna Sverige i sådana lägen.

Jag saknar allt därhemma så mycket. Maten, språket, byggnaderna, luften, min familj och mina vänner, Stockholm i maj, valborg och midsommar, lypsyl och normalt te, sommar i Visby, att dela en flaska vin med fina vänner på Lilla Torg, att få festa till nåt annat än den här jävla hiphopen som spelas här... Vissa dagar kan jag till och med sakna de hemska Skånetrafikenbussarna. Men hur mycket jag än längtar så vet jag att jag ger upp ett liv som jag har kommit att älska. Den avslappnade livsstilen, den oförståeliga dialekten som jag har lärt mig att bemästra, att inte behöva ta ansvar för räkningar och veckohandling, att trots en stundtals seg vardag ändå känna att man lever ett äventyr... Jag vill bevara den nya drivkraften jag har utvecklat så mycket detta året. Jag har aldrig varit så upptagen, gjort så mycket nytt, tagit så många steg ur min comfort zone som jag har gjort de senaste månaderna och det behöver inte sluta bara för att jag kommer tillbaka till Sverige. Nej, tiden går alldeles för fort för att slösas bort. Make each day count.RSS 2.0